Konifery

Úvodní strana

Superpotravina

Borůvky jsou dnes dokonce řazeny do skupiny výjimečných přírodních potravin a doplňků stravy, označovaných jako Superpotraviny a  Adaptogeny. Borůvka Lesní a borůvka Kanadská jsou si v obsahu účinných látek velmi podobné. Ta Lesní je v účinných látkách o něco více koncentrovaná, Kanadská je zase mnohem dostupnější, a tak je snadnější jí konzumovat větší množství.

Kupodivu, na to, že se jedná o ovoce, není zase až tak příliš kaloricky vydatná. 100g borůvek obsahuje totiž asi 226kJ (podle odrůdy a zrání), což je skoro o polovinu méně než jeden banán. Přesně vyjádřeno, konzumujete  11g sacharidů, 0,69g bílkovin, 0,61g tuků a 5g vlákniny a vodu.

Důležitý je ale hlavně obsah účinných látek prospěšných pro naše zdraví. Najdeme v nich vitamíny a antioxidanty zejména C,K,A,B,E,PP. Také minerály jako Mangan, Vápník, Draslík, Fosfor, Selen, Zinek a Měď. Navíc užitečnou vlákninu Pektin.

Asi nejúčinnější v borůvkách obsažené látky jsou ale barviva, patřící mezi polyfenoly nazývané Antokyany. Jedná se o známé blahodárné látky, nejznámější z nich je asi Resveratrol, které společně dle některých názorů pravděpodobně  stojí  například za „zázračným“ účinkem pravidelného (střídmého) pití červeného vína u Francouzů, projevujícím se v poměrně nízké četnosti výskytu civilizačních chorob.

 Antokyany nalezneme i v jiných tmavých bobulích, ale právě v borůvkách je jich opravdu velmi velké množství navíc v unikátní kombinaci.  Ve 100g borůvek jich najdeme podle tmavosti odrůdy od 50mg po více než 120mg. V červeném víně je to pro porovnání, v průměru jen kolem 0,2-50mg na 100ml.